Waarom hoosbuien de bron voor duurzame innovaties is

Hoosbuien, de bron voor duurzame innovaties

Het was je misschien al weleens opgevallen, maar er is een toename in het aantal hoosbuien die uit de lucht komen. Stichting Rioned heeft onderzocht dat er extra waterberging op gemeentelijke en particuliere grond nodig is, naast de bestaande infrastructuur. Er kan natuurlijk een win-win situatie gecreëerd worden als er hierbij duurzame innovaties voor ingezet worden.

Elke drie jaar voert de stichting een onderzoek uit onder alle Nederlandse gemeenten in hun rol als rioleerbeheerder. Hieruit is onder andere gebleken dat het groen en de tuin tijdelijk plaats moeten bieden aan overtollig regenwater. Door de klimaatveranderingen zijn er steeds meer hoosbuien in het land. De riolering die het regenwater opvangt heeft een maximum wat betreft het regenwater wat getransporteerd kan worden. Stichting Rioned zegt dat het vergroten van de riolering voor opslag vooral erg duur is en vindt dat het regenwater opgevangen moet worden op straat, in de tuinen en in het openbare groen.

Opslag van overtollig regenwater

Rotterdam heeft de beste maatregelen getroffen op het gebied van waterbescherming, – efficiëntie en-kwaliteit, blijkt uit onderzoek van het consultancybedrijf Acradis. Zo heeft de stad een waterplein (opvang tot 1,7 miljoen liter regenwater) en maakt het gebruik van watertegels die het rioolsysteem ontlasten. Ook is er in een wijk die getransformeerd wordt tot een proeftuin voor innovaties die regenwater opvangen en hergebruiken.

Er is ook een zogenaamd ‘groen-blauw’ dak dat regenwater hergebruikt als spoel-, was-, blus- en sproeiwater. Dit water wordt eerst opgeslagen en gereinigd voordat het hergebruikt wordt. Een andere duurzame innovatie is een Hemelwater-systeem wat dankzij verschillende technologieën schoon drinkwater oplevert. Dit is gemakkelijk te installeren op daken van bestaande woningen en hiermee wordt bijgedragen aan zowel een vermindering van de wateroverlast als van het voorkomen van piekafvoer in via de riolering.

Zelf duurzamer worden

Er zijn een aantal manieren om zelf duurzamer te worden. Zo kan je investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie in huis en zaken als dubbelglas. Een simpelere manier om voor groen te kiezen is door het overstappen naar een groen energiecontract. Wil jij naar een andere energieleverancier overstappen? EasySwitch.nl is de energievergelijker van Nederland en vergelijkt onafhankelijk alle energiecontracten. Met behulp van de filters is het eenvoudig om voor duurzaamheid te kiezen en met een nieuw energiecontract kun je tot wel 400 euro per jaar besparen. Vergelijk energie op de energievergelijker EasySwitch.nl en bespaar op je vaste lasten!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php