De nieuwste schotelantenne

De wereld telt een paar enorme schotelantennes, maar een nieuwe Chinese radiotelescoop breekt alle records. Het gevaarte is maar liefst een halve kilometer breed. Over twee weken moet het werk zijn afgerond.

 

De Five hundred meter Aperture Spherical Telescope, ofwel FAST, staat in de provincie Guizhou in het zuidwesten van China. De enorme telescoop zal worden gebruikt om signalen uit de ruimte op te vangen, bijvoorbeeld kosmische signalen die door waterstof worden uitgezonden, een van de bouwstenen van leven. Ook kan de schotel mogelijke signalen van buitenaardse beschavingen opvangen.

 

De Chinese FAST bestaat uit 4450 panelen. Als de telescoop klaar is, wordt hij nog drie maanden getest. In september wordt de megaschotel officieel in gebruik genomen. De telescoop zal dan zwakkere signalen kunnen opvangen dan al zijn voorgangers. De bouw, die in 2011 begon, kostte ruim 165 miljoen euro.

 

Nu is dit natuurlijk wel een heel extreem voorbeeld van een schotel, maar het laat zien hoe ver we ontwikkeld zijn op dit gebied. Schotels zijn er ook voor commercieel gebruik, veel goedkoper, en op veel kleiner formaat, bijvoorbeeld om tv te kijken in het buitenland. Je kunt het echter zo duur maken als je wilt. Om internet via satelliet te ontvangen en satelliet tv te bekijken, heb je een satelliet schotel, ook wel schotelantenne, nodig. Zo heb je schotels van zo’n €100 euro, maar ook van meer dan €1500 euro. Afhankelijk van welke zender je wilt kijken baseer je hier je keuze op. Een schotel van zo’n €1500 euro kan namelijk vanuit Vlaanderen ontvangen tot in het Noorden van Spanje. Italië en Frankrijk zijn absoluut geen probleem. U kunt via het bedieningspaneel een keuze maken voor een frequentie waarna de schotel zelf de juiste richting op draait.

Tv schotel kopen? Lees jezelf eerst goed in en zoek goed uit wat je precies wilt kunnen ontvangen.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php