De voordelen van infrarood verwarming

De mens maakte 400.000 jaar geleden al gebruik van vuur. Deze resten van zogehete ‘menselijke vuurbeheersing’ zijn gevonden in grotten in Zhoukoudian, China. Er zijn ook oudere bronnen gevonden die zelfs teruggaan tot 1,5 miljoen jaar geleden maar hiervan is niet met 100% zekerheid te zeggen of dit door de mensen die toen leefde of dit een natuurlijke oorzaak had. Het vuur werd gebruikt als verlichting in de grotten maar ook als verwarming en later ook om materiaal of voedsel mee te behandelen. Voor een zeer lange tijd was vuur de enige vorm van verwarming.

Tegenwoordig zijn er diverse manier van verwarming. De technieken betreft de verwarming van huizen maken de laatste tijd grote sprongen. Deze techniek maakt gebruik van de werking van de zon. Als de zon schijnt krijgen we het lekker warm. Zonder zon kunnen is er op aarde geen leven mogelijk. De warmte van de zon ontstaat door het infrarood stralingspectrum van de zon. Het spectrum van de zon straalt elektromagnetische golven uit tussen de 750 Nm en 10.000 Nm. Deze golven geven hun energie af op alles waar ze tegenaanbotsen. Door deze ‘botsing’ geven deze golven energie af aan het betreffende object waar ze tegenaan komen. Hierdoor ontstaat er frictie en warmen ze op. Ze nemen niet alle energie op. De energie die niet wordt opgenomen wordt weerkaatst naar een ander object. De infrarood verwarming maakt gebruik van dit principe. De golven worden uitgezonden op een lange golf met een frequentie van ongeveer 10.000 Nm. Deze golven worden uitgezonden naar alle dingen die in de kamer staan. Bijvoorbeeld meubels en vloeren. De energie die het object niet nodig heeft wordt weerkaatst naar het volgende object. Op die manier wordt alles in de kamer warm. Door deze techniek wordt dus niet de lucht verwarmd zoals bij maar alleen de objecten die in de ruimte staan.

Voordelen van infrarood verwarming

 • Energiezuinig
 • Tegenwoordig is er een grote focus op energiezuinig en besparen. Infrarood verwarming verbuikt tot 30% minder energie dan een gasverwarming.

 • Geen stof circulatie
 • Een infrarood verwarming verwamt geen lucht maar alleen de objecten die in de kamer staan. Hierdoor circuleert er geen stof meer in de ruimtes.

 • Goedkoop
 • De prijs van een infrarood verwarming is lager dan het aanleggen van een bijvoorbeeld een warmtepomp of cv ketel. Dus zowel qua energieverbruik als qua prijs is de infrarood verwarming een goede keuze. Kijk hier eens voor de aanschaf van een infrarood verwarming.

  You may also like...

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  css.php