DIY: Industriële eikenhouten tafel maken

Voor de liefhebbers van DIYs en handige klussers hebben we een tutorial gemaakt voor deze onwijs stoere tafel. Een eikenhouten tafel met een echte industriële look dankzij de stalen frame. Het is een behoorlijke klus en niet weggelegd voor iedereen. We denken echter dat het ook haalbaar moet zijn voor beginnelingen. Lees verder voor alle benodigdheden en stappenplan.

Benodigdheden
Ten eerste stevige stalen buizen voor het frame. De dikte is afhankelijk van de grootte van de tafel. Ook moet je je bedenken waar je de tafel voor wilt gebruiken. Zo kun je voor een bijzettafel dunnere buizen gebruiken dan voor een eettafel. Het moet wel altijd in verhouding blijven met het tafelblad! Hoe breder de buizen, hoe stoerder de tafel er uit zal zien. Dunnere buizen geven de tafel een elegantere look.

Gereedschap Materiaal
makita boormachine Houtdraadbouten
makita schroefmachine Primer
Staalboor en een houtboor Zwarte spuitverf
Buissleutels Epoxy lijm
Metaalvijl Eikenhouten planken
Klemmen Houtolie
Lasapparaat
Zaag
Ander standaard gereedschap

Het frame

Stap 1
Voor deze stap begin je met het vastlassen van de buizen. Deze buizen vormen de rechthoeken voor het frame. Voor het gemak kun je de buizen op maat laten maken bij de winkel waar je ze aanschaft.

Stap 2
Vervolgens kun je de verbindingsstukken lassen. Deze moeten precies in het midden van de buis komen. Wanneer de lange buizen er overheen worden geschoven komen moeten deze precies uitlijnen met de buitenste kanten van de rechthoeken.

Stap 3
De lasnaden kun je voorzichtig wegwerken met een vuil zodat de aansluiting er strak uit ziet.

stap 4
Zet het frame in elkaar en gebruik de boor bij elk verbindingsstuk zodat je twee gaten krijgt. Boor de onderkant van deze gaten eruit zodat het gat groot genoeg is (ongeveer 2 cm) voor de houtdraadbouten en de buissleutel.

Stap 5
Het frame kun je nu in de primer zetten en goed laten drogen voor een paar uur. Zo krijg je een goede onderlaag voor het verf en zal het resultaat egaal zijn.

Stap 6
Zodra de primer droog is kun je het frame overspuiten. Gebruik dunne laagjes verf totdat je de gewenste kleur krijgt.

Het tafelblad

 

Stap 1
De planken meet je af en zaag je vervolgens af op de juiste lengte. Vaak kun je dit ook in de winkel laten doen.

Stap 2
Meet vervolgens waar de draadeindes uiteindelijk door het hout komen. Boor in de buitenste planken gaten met een diameter van 2 centimeter en een diepte van ongeveer 4 centimeter.

Stap 3
Als alles goed afgesteld is kun je alle planken, met gebruik van een lange boor (1 cm in diameter) boren.

Stap 4
Leg de planken tegen elkaar en steek de eindes door de planken om de juiste maat te bepalen. Zaag de eindes op de juiste maat en draai vervolgens op elk draadeind aan één kant een bout. Deze moet je ook vast lassen.

Stap 5
In dee zijkanten van de planken frees je sleuven van een halve centimeter breed en 1 centimeter diep. Niet tot het einde maar stop ongeveer vanaf 5 cm bij de randen vandaan. Sla de buitenkanten van de buitenste planken over.

Stap 6
De latjes die in de freessleuven komen kun je vervolgens op maat zagen.

Stap 7

Steek de draadeindes door de eerste plank en zet deze op zijn zij. Met  epoxy lijm kun je de sleuven opvullen waarna je de volgende plank aan kunt drukken. Herhaal deze stap tot je alle planken hebt afgewerkt. Draai uiteindelijk de bouten op de draadeindes en zet deze op de juiste spanning.

Stap 8
Om ervoor te zorgen dat het hout op zijn plek blijft kun je gebruik maken van lijmklemmen. De epoxy moet minimaal 24 uur uitharden.

Stap 9
Het blad kun je exact op maat zagen.

Stap 10
Maak ronde pluggen van het overgebleven hout en lijm deze vast in de gaten.

Stap 11
Schuur het blad mooi op en zet deze in de was of olie voor een verfijnd resultaat. Ook komt het hout hierdoor mooier uit de voeten.

Montage

Stap 1
Leg het blad op zijn kop en plaats het frame er op. Teken met een potlood af waar de gaten precies moeten zitten voor de bouten en door deze door.

Stap 2
Als laatste stap schroef je de houtdraadbouten vast in het blad. Je DIY Industriële eikenhouten tafel is nu helemaal af!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php