Hoe moet je je laminaat onderhouden?

Veel mensen hebben een vloer van laminaat. Om laminaat goed te onderhouden moet deze regelmatig schoongemaakt worden. Doordat laminaat geen vuil opneemt, is deze vloer erg gemakkelijk schoon te maken. Vaak is stofzuigen al genoeg om de vloer weer mooi schoon te krijgen. Daarnaast kan je af en toe zo’n vier keer per jaar een dweil over de vloer halen, zodat hij zijn mooie glans weer terug krijgt. Hier de belangrijkste tips voor het schoonmaken van jouw laminaatvloer.

Voorkomen van vlekken

Heb jij ook vaak vlekken in jouw laminaat? Voorkomen is beter dan genezen. Al met een aantal kleine regels kan je de meeste vlekken voorkomen. Door goed op te letten met de hoeveelheid water dat je gebruikt om bepaalde vlekken weg te halen, kun je vlekken voorkomen. Doordat water op de laminaatvloer blijft liggen, kan er een vlek ontstaan op de plek waar het water stond. Ook door je schoenen bij de deur uit te trekken en alleen nog maar met sokken of blote voeten op het laminaat te lopen, kun je veel beschadigingen voorkomen. Met name steentjes of punt hakken kunnen boosdoeners zijn voor laminaat.

Tips voor vlekken

Heb je deze maatregelen getroffen en zijn er toch nog vlekken ontstaan? Dit is vaak gemakkelijk op te lossen. Er zijn verschillende manieren om een vlek uit jouw laminaatvloer te krijgen.

Een vlek is vaak vrij gemakkelijk weg te boenen met wat schoonmaakmiddel. Hierbij is het echter wel belangrijk dat je het schoonmaakmiddel nooit direct op de vloer spijt of wrijft. Dit kan weer nieuwe vlekken veroorzaken die je er vaak nog veel moeilijker uitkrijgt. Gebruik een vochtige doek, dus niet nat, om de vlek te verwijderen. Let hierbij goed op dat er niet een laagje water op de vloer blijft staan. Dit kan in de vloer trekken waardoor er een nieuwe vlek ontstaat. Mocht je een sterk schoonmaakmiddel willen gebruiken, dan is het zeer aan te raden om eerst de gebruiksaanwijzingen goed door te lezen voordat je het schoonmaakmiddel gebruikt. Dit om het aantasten van jouw vloer te voorkomen. Vaak is de vlek ook weg te boenen met een normale droge doek. Belangrijk bij het verwijderen van vlekken is het licht dweilen van de plek waar de vlek heeft gezeten nadat je de vlek hebt verwijderd.

Dagelijkse schoonmaak

De dagelijkse schoonmaak van laminaat is vrij gemakkelijk. Vaak is het stofzuigen met toebehoren van een harde vloer al genoeg. Het is niet aan te raden om stof op te vegen met een stoffer en blik, doordat het blik krassen kan veroorzaken. Tevens blijft het stof vaak in de lucht hangen wanneer je dit wilt opvegen.

Wil je de vloer dweilen, dan is het vaak al genoeg om met een schone vochtige zwabber de vloer te dweilen. Hierbij dus weer goed opletten dat er geen plassen op de vloer blijven liggen. Dit kan in de vloer trekken waardoor er vlekken kunnen ontstaan. Er zijn zwabbers verkrijgbaar die speciaal gemaakt zijn voor laminaatvloeren. Het is zeer aan te raden om deze te gebruiken bij de dagelijkse schoonmaak.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php