Houten trap: de voor- en nadelen

Een woning met meerdere verdiepingen heeft een trap nodig. In dit geval heb je keuze uit een betonnen, glazen, metalen of houten trap. In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van een houten trap, de meest populaire variant. Waarom? Door haar natuurlijke uitstraling. Maar toch is het bezitten van een houten trap niet alleen maar fun. Overweeg je de aanschaf van een houten trap? Verdiep je dan eerst goed in de plus- en minpunten.

De natuurlijke uitstraling

Er zijn maar weinig materialen die opkunnen tegen de natuurlijke uitstraling die hout aan je huis geeft. Het geeft je woning een rustige en warme uitstraling tegelijkertijd. Loop een showroom naar binnen van een trappenleverancier en je ziet dat de meeste trappen van hout zijn gemaakt. Een klassieke, eigentijdse of een moderne stijl is mogelijk. Bij hout kun je ervoor kiezen om de natuurkleur zo te laten zoals die is, het een likje verf te geven of de trap te laten bekleden. Het voordeel van bekleding is dat het grip geeft, aangezien een houten trap behoorlijk glad kan aanvoelen, waardoor je eenvoudig kunt uitglijden (zeker wanneer je op sokken loopt) 

Talloze ontwerpen mogelijk

Met een houten trap is vrijwel alles mogelijk. Dit komt omdat hout in vergelijking met andere materialen eenvoudig te bewerken is. Ook is het mogelijk om voor een houten trap te kiezen in combinatie met beton en aluminium. Heb je een droomtrap in je hoofd? Laat je trap dan op maat maken. Het voordeel hiervan is dat je een unieke trap hebt die niemand anders heeft. 

 

 

Om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden doe je goed aan om een showroom te bezoeken. Ook kun je inspiratie opdoen via websites zoals Pinterest. Heb je eenmaal een duidelijk plan dan kun je deze bij een trappenspecialist neerleggen die vervolgens gaat kijken of jouw plannen mogelijk zijn. In principe is alles mogelijk, maar kan de woning zelf beperkingen opleveren. Houd er dus rekening mee hoeveel ruimte je over hebt.

En wat zijn de nadelen?

Elk voordeel heeft z’n nadeel, zo geldt dat ook voor houten trappen. Het probleem van hout is dat het veel onderhoud nodig. Veel meer onderhoud dan bijvoorbeeld een stalen of een betonnen trap. Jaarlijks het hout voorzien van een speciaal soort olie is onderdeel van het vereiste onderhoud. Doe je dit niet dan heeft dit een negatieve invloed op de levensduur. Daarbij is een houten trap een stuk lawaaieriger dan bijvoorbeeld een aluminium of betonnen trap.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php