Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning?

Het is een ontzettend actueel onderwerp: duurzame energie. Nederland moet langzaam van het gas af. Om dat te realiseren treft de overheid verschillende maatregelen. Zo gaat de belasting op gas omhoog, terwijl stroom juist goedkoper wordt. Ook zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor woningeigenaren die hun woning verduurzamen. Wanneer je zelf aan de slag wil met het verduurzamen van je woning, dan denk je al gauw aan de warmtepomp. Dit is dan ook wel het meest gehoorde en meest toegepaste alternatief voor de gasgestookte CV-ketel. Maar is dit eigenlijk wel geschikt voor mijn woning en situatie?

 

Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp is een systeem dat jouw woning kan verwarmen, en warm tapwater kan realiseren. Het systeem onttrekt warmte uit de omgeving. Bijvoorbeeld uit de lucht of bodemwater. Je kunt een all-electric warmtepomp toepassen die de CV-ketel volledig vervangt. Je kunt ook kiezen voor een hybride-opstelling: jouw warmtepomp zorgt voor warmte in huis, maar als deze de vraag niet alleen aankan, dan springt de CV-ketel bij.

 

Moet ik een warmtepomp aanschaffen?

Nu is de vraag: in welke situatie is zo’n warmtepomp nu interessant? Het zijn vrij kostbare installaties. De prijzen liggen tussen de €5.000 tot wel €20.000. Wie wil besparen op de energierekening, en wie op een meer duurzame manier energie wil opwekken kan dat op verschillende manieren doen. Daarom vind je hieronder een handig stappenplan wat je globaal kunt gebruiken.

 

  1. Zorg eerst voor een goede isolatie van de woning. Zo blijft de warmte ook echt binnen huis. Je kunt denken aan isolatie van vloer, muren, het dak of de spouw. Het toepassen van HR++ glas is ook een geschikte optie.
  2. Ventilatie: zorg dat er voldoende frisse lucht in de woning aanwezig is. Op die manier waarborg je een gezond binnenklimaat. Maak daarnaast gebruik van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning
  3. Duurzaam verwarmen: veel woningen stoken nog met een gasketel. Zoek een duurzaam alternatief. Bijvoorbeeld een warmtepomp, biomassaketel/pelletkachel of zonneboiler.
  4. Zelf stroom opwekken: een warmtepomp kost relatief veel energie. Dit kan je grotendeels zelf opwekken met zonnepanelen. Dankzij het plaatsen van voldoende zonnepanelen, een warmtepomp en eventueel een zonneboiler kan je volledig van het gas af.

Waar kan ik me het beste op richten?

Wanneer je een vrij nieuwe woning hebt met goede isolatie en zonnepanelen, dan is een warmtepomp een uitstekende optie. Woon je in een wat ouder huis met slechte isolatie? Dan adviseren wij om eerst te focussen op betere isolatie en ventilatie. Kijk pas dan naar een alternatief voor de cv-ketel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php