Kiezen voor de juiste cv-ketel

Merk jij ook dat je cv-ketel ontzettend veel energie vreet? Dreigt hij ieder moment uit te kunnen vallen en heb je geen zin om middenin de winter in de kou te zitten? Of is het mogelijk dat je onder een koude douchestraal terecht komt? Dan kan het helaas zo zijn dat je een nieuwe cv-ketel nodig hebt. In deze blog vertel ik je meer over belangrijke aspecten die komen kijken bij het aanschaffen van een cv-ketel. Lees deze blog om zo samen tot een voor jou goed mogelijke keuze te komen.

Kies slim

Wist je dat je met te lang wachten erg veel risico loopt? Door slijtage is het mogelijk dat je een verhoogd risico loopt op rookgaslekkages of het ontstaan van koolmonoxide in je huis. Om over energiekosten maar te zwijgen. De nieuwe hr-ketels zijn tegenwoordig veel efficiënter dan oude ketels. In combinatie met de nieuwe generatie circulatiepompen, ben je in staat om tot ongeveer 75% te bezuinigen op je energiekosten. Ze verdien je deze investering binnen enkele jaren al gemakkelijk terug.

Welke cv-ketel is geschikt?

Welke cv-ketel voor jou de beste keus is, hangt af van de hoeveelheid warmte en warm water dat geleverd moet worden. Het type woning, het formaat woning en de toegepaste isolatie in de woning bepalen de capaciteit die nodig zal zijn om jouw huis te verwarmen met een nieuwe cv-ketel. Een oud vrijstaand huis bijvoorbeeld verliest veel meer warmte dan een modern rijtjeshuis van tegenwoordig. Een richtlijn die vaak gebruikt wordt om het benodigde vermogen te bepalen is:

Inhoud woning vereiste capaciteit

250 tot 425 m³ 18kW

425 tot 625 m³ 24kW

625 tot 900 m³ 30kW

900 tot 1.075 m³ 45kW

Warm water gebruik

Een ander belangrijk punt is het watergebruik dat je zelf wenst. Over hoeveel mensen beschikt jouw huishouden bijvoorbeeld? En hoeveel warm water gebruiken jij en je huisgenoten gemiddeld? Op deze maner kom je tot een passende CWklasse. CW staat voor ‘Comfort Waarde’. De CW wordt aangegeven door middel van een CW-label op een schaal van 1 t/m 6. Het label is gebaseerd op een aantal kenmerken. Deze zijn:

  • Het aantal gewenste liters p.m.
  • Het gelijktijdige gebruik van warm water op verschillende plaatsen
  • Het minimale benodigde warmwatergebruik
  • Hoelang je moet wachten tussen het opendraaien van de warme kraan en het moment dat er warm water uit komt.

Hoe meer warm water mogelijkheden er in jouw woning aanwezig zijn en hoe vaker er op meerdere plekken tegelijkertijd warm water nodig is, hoe hoger de CW van jouw nieuwe cv-installatie moet zijn.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php