Shisha, hookah, waterpijp… Allemaal één pot nat

Toen mijn zus een jaartje geleden naar Barcelona ging en daar met een vriendin in een Oosters restaurantje at, was dat haar eerste ervaring met een shisha (ook wel waterpijp of hookah genoemd). Niet omdat ze het zelf gebruikte maar naarmate de avond vorderde, kwamen meer en meer mensen naar het restaurant toe en werd op elke tafel een shisha gezet. Haar reactie achteraf was: Die dingen stinken en ik voelde mezelf licht in mijn hoofd, zelfs al zat ik er maar gewoon bij in de buurt.

Allemaal een pot nat dus, of het nu gaat om sigaretten of een waterpijp. Het is ongezond, en daarmee basta. Maar, dat is niet waarom ik dit artikel schrijf. Een shisha kan ook dienen als decoratie om je kamer een licht oosters tintje te geven.

Shisha’s en Hookahs zijn een traditie in het Midden Oosten waarbij met tabak rookt met een aroma in. Alleen wordt de tabak vermengd met water. Oorspronkelijk dacht de Iraanse dokter (Hakim Abul Fateh Gilani) dat door de tabak met water te vermengen, het minder schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Maar dat is ondertussen wel duidelijk dat dit niet het geval is. Ik wil jullie dus zeker afraden om een waterpijp te roken, maar er eentje in huis halen als decoratie is nog niet zo’n slecht idee.

Je kan er kopen op verschillende websites. Naargelang de grootte van je budget, zou ik een kijkje nemen op ghalia.nl waar je waterpijpen van 74 euro kan vinden. Bij Ghalia kun je authentieke decoratieve shisha of hookah gemakkelijk online kopen. Is je budget wat kleiner, kan je gerust op rommelmarkten of tweedehands websites (koopjeskrant.be, 2dehands.nl) een gebruikte maar goedkope Shisha vinden.

De waterpijpen worden met de hand gemaakt, geblazen en gekleurd waardoor ze van vorm, hoogte en kleur verschillen. Zo kan je gemakkelijk eentje kiezen die bij je interieur past.

Het glas van de waterpijp wordt gemaakt van Sahara zand maar blijft niet volledig helder door het proces tijdens het verwerkingsproces.

Persoonlijk ken ik een vriendin die onlangs een Oosters themafeestje hielt en via shisha-waterpijp.be een aantal dingen huurde waaronder buikdansers- en hennatattoo workshops maar ook aantal Hookahs als decoratie. Tip: maak je woonkamer compleet met een oosterse plafonniere uit Egypte.

Een interessant weetje dat ik ergens heb gelezen, is dat de waterpijp oorspronkelijk uit India komt, aan de grens met Pakistan. De eerste waterpijpen waren veel primitiever dan nu en werden gemaakt van kokosnootschalen, bamboe of hout.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php