Spoedcursus brandveiligheid particuliere woningen voor beginners

Je woning is je thuis. Hier wil je je veilig en comfortabel voelen. Een van de grootste gevaren om het gevoel van veiligheid in je eigen huis te verstoren is brand. Een brand kan enorm veel schade aanrichten. De meeste mensen in Nederland zijn wel goed verzekerd. We hebben het dus niet over materiaal schade of financiële schade. Nee we duiden meer sentimentele schade bijv. er zijn objecten die geld niet kunnen kopen als het ware. Denk aan de unieke handgemaakte souvenirs van je reis door Indonesië. Of de ketting die je doet denken aan je overleden moeder. Daarnaast kan een brand natuurlijk levensgevaarlijk zijn voor de inwonende personen. Om al die reden wil je zo nu en dan enige aandacht besteden aan brandveiligheid.

Een proces van bewustwording

Het gaat in de eerste plaats vooral om bewustwording. Wist je bijv. dat ongeveer een tiende van alle branden komt door kortsluiting. Met zo een statistiek in je hoofd zorg je er wel voor dat je elektrische apparaten niet in gebruik uit het stop contact haalt. Kennis is in die zin macht wanneer het aankomt op brandveiligheid.

Het zou ook zeker aan te bevelen zijn om zo nu en dan wat artikelen te lezen over dit vakgebied. Er zijn constant ontwikkelingen en verbeteringen. De laatste jaren zien we bijv. steeds meer gebruik van brandvertragend impregneren. Dit houdt in dat je bepaalde onderdelen van het huis die brandgevoelig zijn laat behandelen met een speciaal goedje waardoor deze minder snel vlam vatten. Dit is ideaal tegenwoordig, want de middelen laten geen sporen of geuren achter, althans niet merkbaar, en verhogen drastisch de brandveiligheid van een woning. Het is zaak om bij te blijven met dit soort innovaties en er op in te spelen. Een website met een uitgebreide kennisbank met informatieve artikelen is Royal Safety. Het zou aan te bevelen zijn om deze website te bookmarken en van tijd tot tijd door te lezen om meer te leren.

Must haves

In zowel particuliere woningen als bedrijven zijn de volgende items toch wel must haves: rookmelders en brandblussers. Helaas zijn niet alle rookmelders en brandblussers van de beste kwaliteit. Indien je op optimale wijze gebruik wilt maken van deze middelen raden we aan om aandacht te besteden aan de NEN richtlijnen en tevens het bouwbesluit. Dit zijn documenten opgesteld door experts, beschrijvend wat de best practices zijn wanneer het aankomt op brandveiligheid. Handig om te weten bijv. is waar dien je idealiter rookmelders specifiek te plaatsen in het gebouw, lees meer daarover hier: https://www.royalsafety.nl/arbo-en-brandveiligheid-kennisbank/normen-wet-en-regelgeving/waar-rookmelders-plaatsen-bouwbesluit/. De eisen omtrent brandveiligheid zijn voor bedrijven en verhuurders een stuk strikter dan voor particulieren. Maar desalniettemin, ook particulieren zouden er goed aan doen om achting te nemen van de richtlijnen beschreven in NEN en het bouwbesluit en deze te volgen indien men betere brandveiligheid wilt bereiken.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php