Tips bij het gebruiken van beglazingskit van ramen

Wanneer je zelf aan het klussen bent en nieuw glas hebt aangebracht is het belangrijk om te zorgen voor een goede afwerking. Dit doe je door beglazingskit te gebruiken en een goede kitrand aan te brengen. Dit geldt niet alleen voor buiten maar ook binnen. Wanneer een kitrand niet goed gezet is heeft het schilderen eigenlijk geen nut. Ook wanneer je van buitenaf gaat schilderen moet de binnenzijde goed aangebracht zijn. Het meeste vocht komt immers van binnen, dat is tevens waar houtrot vaak ontstaat.

Welke soort beglazingskit moet je kiezen?

Wanneer je glas wilt afkitten moet je gebruik maken van een kit die zich goed hecht op hout en glas. Maak dus geen gebruik van acrylaatkit maar van polyurethaankit die UV bestendig is. Bij het kopen van een kit zijn er veel eigenschappen waar je op kunt letten. Zo bevatten sommige kitten ook silliconen, maar dan is de hechting niet altijd optimaal voor glas en hout. Niet te verwarren met siliconenkitten. Ook zijn er kitten beschikbaar die droog afgeseald kunnen worden. Andere kitten moeten weer nat afgewerkt worden met water en zeep. Dreft heeft hierbij de voorkeur. Sommige mensen vinden echter dat het een nadeel is wanneer schilderwerk nat wordt bij het afwerken van kit. Toch is dat verwaarloosbaar wanneer je ervan verzekert bent dat het eindresultaat goed blijft zitten. Een laatste waar je rekening mee moet houden zijn de verschillende prijsklassen. Ook voor kit is het vaak zo dat goedkopere oplossingen vaak niet zo lang meegaan als kwaliteit opties.

Hoe breng je beglazingskit aan?

Bij het aanbrengen van kit neem je de kitkoker in de hand en snij je het dopje er af. Het tuitje moet je in een hoek van 45 graden af snijden. Vervolgens draai je het op de kitkoker die je in de koker plaatst van de kitspuit. Het handvat moet je indrukken totdat de kit bijna uit de koker komt. Dan zijn we klaar voor de volgende stap: plaats de kitspuit in de hoek van het raam waar je wilt kitten. Beweeg de kit van hoek tot hoek en zorg ervoor dat de sponning goed opgevuld wordt.

De kitspuit moet je op ongeveer 45 graden op de glaslat houden. Met water, zeep en een kitlepel kun je gaan afmessen. Kitlepels kun je in veel doe-het-zelf winkels kopen. Als alternatief kun je ook gebruik maken van plamuurmessen of pvc-buizen. Mix water met zeep en roer met de kitlepel totdat er wat schuim ontstaat.

Met het sopje kun je de kitrand voorzichtig glad strijken. Dompel je vinger constant onder in het water zodat de kit niet aan je vingers blijft kleven bij het gladstrijken. Voor de perfecte afwerking kun je overtollige kit meteen verwijderen met een glasreiniger mesje en water.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php