Tips voor het leggen van een houten vloer

Bij het kiezen van een houten vloer heb je de keuze uit heel veel verschillende soorten. Kleur, hardheid en formaat zijn belangrijk. Maar er zijn nog meer aspecten waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van de vloer. Dit is zo makkelijk nog niet. Zo zijn er verschillende soorten hout, maar er zijn ook verschillende manieren om de vloer te leggen. Er zijn allerlei zaken waar je op moet letten tijdens het leggen van de houten vloer.

Kies het juiste hout uit

Je begint natuurlijk met het kiezen van het juiste hout. Let hierbij niet alleen op de kleur en de soort hout, maar ook andere kenmerken zijn belangrijk. Zo kun je kiezen voor massief houten planken of samengestelde planken. Met samengestelde planken heb je minder kans dat deze vloer bol gaat staan. De toplaag bestaat namelijk uit echt hout. De belangrijkste punten waar je op moet letten als je een nieuwe houten vloer gaat kopen zijn:

 

 

  • Hoe intensief wordt de vloer gebruikt? Het hout moet het gebruik aankunnen en niet snel beschadigen.
  • Hoe dik mogen de planken zijn? Dikke planken zijn zwaarder en laten minder geluid door.
  • Welke afwerking wil je? Wil je de houten vloer lakken of oliën?

Leg eerst de ondervloer

Voordat je de houten vloer daadwerkelijk gaat leggen, is het belangrijk om eerst de ondervloer te plaatsen. De ondervloer beschermd het hout namelijk tegen vocht en het heeft een geluiddempend effect. Voordat je de ondervloer gaat plaatsen, is het nodig om de onderliggende vloer, meestal beton, goed schoon te maken en oneffenheden te verwijderen. Vervolgens bedek je de betonnen vloer met dampdicht folie, dit beschermd de vloer tegen vocht. Hierop plaats je de ondervloer. Let erop dat je de aluminiumzijde naar boven legt. Nu kan je met het leggen van de houten vloer aan de slag.

Vloer lijmen

Een houten vloer klik je niet zomaar in elkaar, je lijmt de verschillende onderdelen aan elkaar. Als je het lijm aangebracht hebt, tik je de vloerdelen vervolgens tegen elkaar aan. Dit doe je door gebruik te maken van een slagblokje. Hierdoor sla je niet direct tegen de plank aan, wat de vloer kan beschadigen. Lukt het je nou niet om de vloer zelf te leggen? Schakel dan een professioneel bedrijf in. Zij helpen je graag met het leggen van de houten vloer. Je wilt natuurlijk wel dat de vloer goed gelegd wordt.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php