Wanneer kan ik mijn cv-ketel vervangen

Door het gebruiken van de cv-ketel raakt is deze door slijtage na circa 12 tot 15 jaren aan vervanging toe, ook al gaat het om een goed onderhouden cv-ketel.  Een cv-ketel dat 15 jaar of ouder is, zorgt voor heel wat risico’s. Een van de risico’s is dat op een kille winterdag de cv-ketel het kan begeven en je onverwachts in de kou laat zitten. Cv-ketels worden simpelweg vervangen omdat hun economische levensduur al bereikt is en ze versleten zijn. De onderdelen van de cv-ketel zoals boiler en brander kunnen na verloop van tijd defect raken. Vanwege de ouderdom van de cv-ketel is het niet zinvol om de onderdelen te vervangen. Defecte onderdelen komen vaker voor bij oudere cv-ketels. 

Hoge energiekosten

Een andere reden waarom oudere cv-ketels aan vervanging toe zijn, is omdat deze meer energie nodig hebben om de temperatuur in het huis op het gewenste niveau te houden.  Nieuwere cv-ketels zijn veel zuiniger en een investering waard. Je bespaart zeker 25 % van de energiekosten met een nieuwe cv-ketel. 

Storingen

Cv-ketels die regelmatig een storing heben of het huis niet optimaal kunnen verwarmen , zijn ook aan vervanging toe. Naarmate cv-ketels ouder worden, zul je geconfronteerd worden met deze compilaties. Houd rekening mee dat oude cv-ketels na een poosje buiten werking te zijn, het begeven als ze weer moeten functioneren. Schaf du seen nieuwe cv-ketel voordat de kille winterperiode aanvangt, zodat je woning winterklaar is en je niet in de kou hoeft te zitten.   

Onderhoud cv-ketel

Wil je een optimale rendement halen uit de cv-ketel, dan moet de cv-ketel om de twee jaar een flinke onderhoudsbeurt krijgen. Dit verlengt de levensduur van de cv-ketels. Een niet onderhouden cv-ketel begeeft het eerder. Je hoeft echter niet te wachten tot de twee jaren verstreken zijn. Je kunt tussentijds ook zelf stappen ondernemen om de cv-ketel te onderhouden en ervoor te zorgen dat het goed functioneert.

Enkele richtlijnen bij het geven van een tussentijdse onderhoudsbeurt; 

  • Doe de thermostaat lager
  • Verwijder de stekker uit het stopcontact
  • Vervolgens verwijder je de mantel van de cv-ketel
  • Maak de geoxideerde delen schoon met een staalborstel
  • Schroef de sifon los en maak deze ook schoon
  • Plaats de losgemaakt delen weer goed
  • Ga als laatst na of het geheel lekdicht is

De kosten voor het vervangen van een cv-ketel

Een nieuwe cv-ketel kost een fortuin en je verwachting is dat het een lang termijn meegaat. Zoals eerder besproken kan goed onderhoud van je cv-ketel ervoor zorgen dat de cv-ketel maximaal 15 jaren meegaat. Na 15 jaren is het sowieso aan vervanging toe. Cv-ketels kun je met of zonder installatie aanschaffen maar meestal willen de consumenten voor wat meer geld de installatie laten verrichten door de specialist. Hierdoor heb je de garantie dat de cv-ketel goed is bevestigd. Cv-ketels met installatie variëren tussen de 1000 en 2000 euro’s. Natuurlijk zijn er andere type cv-ketels met extra vermogen. Deze soorten zijn veel duurder maar je kunt met het extra vermogen het beste rendement halen. 

CV-ketel vervangen is een noodzaak als de levensduur al voorbij is. Omdat het vervangen van een cv-ketel zo een grote investering is, is het verstandig om voor deze uitgave financieel goed voorbereid te zijn. Heb je ook te kampen met meerdere lekkages in het huis? Laat de loodgieter een kijkje nemen en het probleem verhelpen. 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php