Warm van het gas af

Warm van het gas af

Het nieuws staat er bol van. Het nieuwe klimaatakkoord. Met overlegtafels, belangenverenigingen en meedenkende clubjes, vormt de overheid een akkoord dat Nederland langzaam maar zeker duurzamer moet maken. Een van de opvallende maatregelen die nu al van kracht is? Het ontbreken van de gasaansluiting in nieuw te bouwen woningen. Het kabinet wil ieder huishouden langzaam maar zeker gas-loos maken. Leuk, maar hoe verwarm je je woning dan? Nou, met een elektrische kachel bijvoorbeeld!

Niet meer zoals vroeger
Nu hoor ik je denken, een elektrische kachel, dat is toch zo’n foeilelijk plastic ding dat mijn oma in de kamer van haar verzorgingstehuis had staan. Of van die knalrode ijzeren bouwkachels die je wel eens ziet om een betonnen muur snel te laten drogen. Ja, maar tegenwoordig zijn elektrische kachels helemaal hip en verkrijgbaar in allerlei stijlen. En niet onbelangrijk, de kachels zijn tegenwoordig een stuk zuiniger en efficiënter.

Maar waarom elektra?
Oké, die kachels zijn dus hipper en zuiniger. Maar waarom zou ik overstappen op een elektrische kachel terwijl ik al een verwarming heb. Logische vraag, en gelukkig is het antwoord ook heel logisch, de kosten! Per 2019 gaat de belasting op gas omhoog en die op elektra naar beneden. Hoe minder gas je verbruikt, hoe voordeliger je uit bent. Naast elektrisch gaan koken, is elektrisch verwarmen een kleine stap om snel van het gas af te komen, zonder dure ingrijpende verbouwingen. Daarbij kun je de stroom die je nodig hebt voor de kachels, met zonnepanelen zelf opwekken. Doordat je met de kachels gericht een ruimte verwarmt, in plaats van het gehele huis met je CV ketel, ben je nog zuiniger uit!

Sfeer
Maar ik heb een slimme thermostaat! Met een slimme thermostaat bespaar je vaak meer dan een traditionele draaiknop aan de muur. En ook met apps die je knoppen op de radiatoren dichtdraaien voor je, kan je gericht verwarmen. Maar zeg nou zelf. Samen een spelletje doen voor de elektrische kachel in een mooie schouw en likkende LED vlammen, is toch gezelliger dan voor een witte stalen radiator? Door voor een elektrische kachel te kiezen, heb je de optie om iedere kamer te verwarmen in zijn eigen stijl. Een mooie klassieke schouw in de woonkamer, iets industrieels in de werkkamer en een mooie platte kachel in een gezellige kleur in de kinderkamers. Opties te over! De kachels hoeven niet eens vloerruimte in te nemen, je hebt ze als tafelmodel en met wandbevestiging.

Vaart
Maar zo’n vaart zal het toch niet lopen met bestaande woningen? Dat die echt van het gas af moeten? Toch wel! Uiterlijk 2021 moet je gemeente aangeven welke opties er voor jouw wijk en woning zijn ter vervanging van het gas. Dat kan groene stroom zijn, stadswarmte, een zonneboiler of iets heel nieuws. Maar zeg nu zelf, daar ga je toch niet op wachten? Informeer jezelf eens naar alle mooie elektrische kachels op de markt, en ik weet zeker dat je je woning een warme boost kunt geven.

 

Bron: superrenovatie.nl

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php