Wat is Salpeter?

Heeft u last van witte aanslag aan de onderkant van uw muur? Dan heeft u wellicht last van optrekkend vocht uit grondwater, waarin een chemische reactie ontstaat die resulteert in een witte, kristalachtige uitslag: kaliumnitraat, oftewel salpeter. Omdat salpeter eenvoudig oplosbaar is in water, breidt het zich ook snel uit door de metsellaag van uw muur. Naast dat het ontsierend is voor uw muren, tast het ook de stenen, de muren en de vloer aan. Het is daarnaast ook nog eens schadelijk voor uw gezondheid. U kunt dit dus beter niet te lang laten zitten. Ook omdat het zichzelf in stand houdt, aangezien de zouten in salpeter, afkomstig uit grondwater, zelf ook weer zoveel mogelijk vocht aantrekken.

Salpeter verwijderen èn het onderliggende vochtprobleem aanpakken

Het salpeter verwijderen zonder het onderliggende vochtprobleem aan te pakken, heeft geen zin. Salpeter is een indicatie dat er zich te grote hoeveelheden vocht in uw vloer of muur bevinden. Zodra de vloeren of muren weer verzadigd zijn met vocht, zal er weer salpeter ontstaan en blijft de witte uitslag terugkomen. Een vochtbestijdingsexpert kan u helpen het vochtprobleem te identificeren en u te adviseren over een structurele oplossing, bijvoorbeeld verbeterde ventilatie of het aanbrengen of verbeteren van vloer- of spouwmuurisolatie.

U wilt natuurlijk wel het salpeter zo snel mogelijk verwijderen. Hiervoor zult u eerst de muur moeten strippen van eventueel aanwezige muurbekleding, en dan de verharde salpeter zo goed mogelijk verwijderen. Vervolgens kan de muur gereinigd worden met een oplossing van 10 delen water en 1 deel zoutzuur, waarbij u vanzelfsprekend heel voorzichtig moet zijn met het gebruik van zoutzuur (beschermende kleding, stofbril, en goed ventileren). Deze oplossing helpt in het wegborstelen van salpeter van de muren en de vloer. Dit moet daarna wel ruimte tijd (tenmiste 2 weken) drogen, alvorens een anti-salpeter middel toegepast kan worden.

Voorkom dat salpeter terugkomt

Een anti-salpeter middel helpt voorkomen dat de salpeter terugkomt. Dit kan op een schone, droge muur worden aangebracht, gewoon met een soort verfroller. Het is aan te bevelen om dit in twee lagen te doen, maar wel tussendoor goed laten drogen. Exacte specificaties en toepassingsmogelijkheden staan vaak op de verpakking van het middel, er zijn er meer in omloop. Mocht er nou toch meteen weer salpeter verschijnen, voer dan bovenstaande procedure met het zoutzuur nogmaals uit.

Ga vervolgens met een vochtbestrijdingsexpert aan de slag om te kijken wat de precieze oorzaak is van het vochtprobleem. Is er sprake van opstijgend vocht of doorslaand vocht? Komt het rechtstreeks uit de vloer, de kimnaden tussen de vloer en de muur, of alleen uit de muren? Een aantal mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn; het afdichten van een eventuele kelder (waarbij de vloer en/of de muren waterdicht worden gemaakt), het verbeteren van de ventilatie of de isolatie, verbeterde waterafvoer in de vorm van drainage of een zinkput. Afhankelijk van de oorzaak, kan de beste oplossing worden gekozen. Als het vochtprobleem niet bij de bron wordt aangepakt, ligt het risico van regelmatig terugkerend salpeter op de loer.

Geen zin om te doe-het-zelven? Huur een professional in.

Zeker als het gaat om grotere oppervlaktes, zoals een groot deel van uw gevel, kan het een uitdaging zijn om het zelf te proberen op te lossen. Er zijn gelukkig professionele gevelreinigingsbedrijven die dit voor u kunnen doen. Zij kunnen de gevel chemisch reinigen, maar daarnaast hebben zij ook de optie om de gevel te zandstralen. Een mengsel van water en kalk of heel fijn zand wordt gebruikt in een apparaat, waarmee de gevel bewerkt wordt. De witte uitslag wordt op deze manier verwijderd, en middels impregneren wordt voorkomen dat het terugkomt.

Op zoek naar een vochtbestrijding specialist? Vergelijk offertes via www.frce.be.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php