Zo plaatst u zelf een stopcontact

Gaat u binnenkort verhuizen of bent u bezig met een verbouwing en wilt u een nieuw stopcontact plaatsen? Of bent u van plan om de bestaande stopcontacten in uw huis naar een andere plek te verplaatsen? Als u van plan bent deze stopcontacten zelf te (ver)plaatsen, moet u natuurlijk wel weten hoe. Daarom vertellen wij u in dit artikel hoe u deze zelf kunt plaatsen.

1. Sluit de stroom af

Voordat u daadwerkelijk begint met het plaatsen van het stopcontact, is het belangrijk om de stroom af te sluiten. Dit doet u door in de meterkast de juiste groep uit te schakelen. Wanneer u niet zeker weet welke groep u moet hebben is het altijd het verstandigst om voor de zekerheid de hoofdschakelaar uit te schakelen, waarmee u alle stroom in huis afsluit.

2. Maak een tekening op de muur

Daarna is het handig om de inbouwdoos af te tekenen op de muur. Het is namelijk belangrijk om dit eerst te doen, voordat u daadwerkelijk in de muur gaat boren of schroeven. Door de inbouwdoos op de muur te tekenen, kunt u precies bepalen waar u het stopcontact wilt hebben en hoe het eruit komt te zien.

stopcontact

3. In de muur boren

Wanneer u tevreden bent over de plek van het stopcontact, kunt u het gat daadwerkelijk in de muur boren. Het is wel belangrijk om er hierbij ook op te letten of het gat het juiste formaat is. Dus; past het stopcontact in het gat, maar blijft er ook weer niet te veel ruimte over?

4. De elektriciteitsdraden knippen en strippen

Wanneer u de elektriciteitsdraden van het stopcontact aan wilt gaan sluiten, is het belangrijk om deze eerst te knippen en strippen. Hierbij knipt u de draden op gelijke lengte. Daarna stript u de draden zo’n 16 millimeter.

5. De draden aansluiten

Wanneer u klaar bent met het knippen en strippen van de elektriciteitsdraden, kunt u deze aansluiten. De drie draden hebben de volgende kleuren; blauw, bruin en groen/geel. Eerst sluit u de groen/gele draad aan, bovenin het midden van het stopcontact. Daarna kunt u de blauwe en de bruine draad aan de linker- en rechter kanten aansluiten. Welke u aan welke kant doet maakt niet uit, maar de in- en uitgaande draad van dezelfde kleur moet wel aan dezelfde kant zitten.

6. Plaats het stopcontact

En dan is het eindelijk tijd om het stopcontact daadwerkelijk te plaatsen! Dit kunt u doen door het stopcontact in het gat te plaatsen dat u eerder geboord heeft. Vervolgens kunt u deze vastschroeven in de muur.

stopcontact

7. Werkt het stopcontact?

Het is natuurlijk ook belangrijk of het stopcontact daadwerkelijk werkt. Om dit te checken, kunt u de spanning terug inschakelen of met een multimeter de spanning op het stopcontact meten, en er zo achterkomen of het stopcontact werkt.

8. Het afdekraam plaatsen

Wanneer het stopcontact werkt en alles aangesloten is en op zijn plek zit, kunt u het afdekraam bevestigen. Dit afdekraam heeft in principe geen functie, maar zorgt ervoor dat alles er net afgewerkt uit ziet. Is het afdekraam geplaatst? Dan kunt u een stekker in het stopcontact steken en het stopcontact gebruiken.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php