Zo wordt u een pro in het lassen van kuststoffen!

Het lassen van kunststoffen is heel anders dan het lassen van metalen. Het verschil tussen de te lassen kunststoffen en de te lassen metalen, is dat kunststoffen vier fasen hebben. Dit in tegenstellingen tot de metalen. De drie fases tijdens het lassen van metalen zijn: vast, vloeibaar en gasvorm. Bij kunststof lassen komt er de plastische fase bij, ook wel rubberfase genoemd. De kunststof die in die fase verkeert, is zacht zonder dat de kunststof gaat gloeien of branden.

Wat kunt u lassen?

De temperatuur waarmee de kuststoffen gelast worden, wordt bepaald door het soort kunststof. Bij het lassen van pvc wordt er bijvoorbeeld een temperatuur van 320 graden gebruikt. Naast PVC zijn de meest gebruikelijke kunststoffen die gebruikt worden bij het kunststof lassen PE en PP.

Naast de juiste temperatuur, is ook de juiste druk heel belangrijk. De meeste kunststoffen zijn voldoende opgewarmd met een druk van 0,15N per mm/2. Is het lager, dan ontstaat er een plaklas.

Bij de kuststof platen wordt er een hete lucht föhn gebruikt. Ook wel lasföhn genoemd. Hiermee worden grote kuststoffen platen aan elkaar gelast en gehecht. Dit wordt heet gaslassen of draadlassen genoemd.

Wat u zeker goed moet weten is dat niet elke kunststof met elkaar samenvoegt. Alleen gelijksoortige moleculen kunnen met elkaar versmelten. Zo gaan pvc en polytheen niet samen. Een uitzondering is dat pvc wel aan acrylaat kan worden gelast.

Zelf kunststof lassen

Wilt u graag leren kunststoflassen dan zijn er zijn genoeg bedrijven die een opleiding voor kunststof lassen aanbieden. Zo kunt u al in één dag leren lassen. Er worden ook langere cursussen aangeboden. Alles wat u daar leert is natuurlijk praktijk, daarom zijn er ook leerboeken te koop, zodat u zich kan verdiepen in de theorie van het lassen. De opleiding voor kunststoflassen is voornamelijk om het lassen zelf onder de knie te krijgen. De theorie kunt u zich eigen maken door de lesboeken goed te bestuderen.

Kuststof lasapparaat

Om te lassen heeft u natuurlijk een goed lasapparaat nodig. Op deze markt zijn veel verschillende te verkrijgen. Van hand lasapparaten tot lasextruders die worden gebruikt voor grote klussen. De normale hand kunststof lasapparaten zijn bij een bouwmarkt te verkrijgen.

Wat heeft u nog meer nodig?

Natuurlijk is het kunststof lasapparaat het belangrijkste bij het lassen. Maar als u echt een pro wilt worden heeft u de volgende hulpmiddelen zeker nodig:

Thermostaat

Niet alle stoffen moeten worden gelast op dezelfde temperatuur. Om de juiste temperatuur te vinden heeft u wel een hittebestendige thermostaat nodig. Als u een kuststof te heet last, kan er schade komen aan de gelaste kunststoffen.

Kunststof schrapper

Bent u klaar met lassen en al de kunststof is hard geworden? Dan kan u met behulp van een kunststof schrapper de kunststof glad schrapen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php