Zorg voor een schone WTW filter

Merk je de laatste tijd dat de lucht in huis niet helemaal optimaal is. Zweven er veel stofdeeltjes door het huis. Dan is het misschien tijd om je wtw filter te vervangen. Helemaal nu de hooikoortsperiode start. Kan een wtw filter erg handig zijn om je huis pollenvrij te houden. Maar waar moet je nu precies op letten?

Om uit te leggen welke wtw filter je nodig hebt is het eerst belangrijk om uit te leggen wat een wtw filter nu precies doet. Wtw staat voor warmteterugwinning dus een wtw filter zorgt dat de warme lucht in huis gezuiverd kan worden en met alle warmte weer terug het huis in wordt geblazen. De lucht wordt dus van alle stof- en vuildeeltjes ontdaan. Het is dus niet zo dat er buitenlucht wordt aangevoerd en in de wtw filter wordt gezuiverd om vervolgens het huis in te worden geblazen. Als je dit wil moet je gewoon een raampje openzetten. Omdat een wtw filter de lucht in huis zuivert is een wtw unit geen overbodige luxe voor mensen met astma of hooikoorts. Mits er voldoende onderhoud aan de unit en wtw filter wordt gepleegd kan een wtw filter ongeveer drie á vier jaar meegaan. Meestal is het zo dat er een lampje op de unit gaat branden waarna de filter schoongemaakt dient te worden. Dit kan makkelijk met een stofzuiger, vaak is dit nodig na ongeveer zes maanden. Om de structuur van het wtw filter niet te veranderen moet je het filter nooit wassen.

Wanneer je een nieuwe wtw wilt kopen dien je rekening te houden met de Europese normen een filter moet namelijk voldoen aan het EN779. Nu is het wel zo dat de meeste filters aan deze norm voldoen. Het maakt daarbij niet echt uit of ze in China zijn geproduceerd of in andere landen. Vaak zijn de wtw filters uit China wel iets goedkoper dan uit westerse landen. Naast deze Europese norm zit er ook een klassering op, namelijk G3 of G4.

Wat houdt G3 en G4 precies in. Een G4 wtw filter houdt hele kleine stofdeeltjes tegen. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Een voordeel is dat de lucht in huis heel zuiver wordt en zeker stofvrij is. Het nadeel is dat de filter snel vol zit, ook is een G4 wtw filter meestal net iets duurder dan een G3. Plus dat deze wtw filter harder moet werken en daardoor dus ook net iets korter meegaat. Een G3 wtw filter is meestal al genoeg voor een normaal rijtjeshuis. De meeste systemen zijn ook ontworpen voor een G3 filter.  

Naast dat een wtw unit goed is voor je gezondheid is het ook erg goed voor het milieu. Doordat het warme lucht wordt teruggeblazen in de woning hoeft dit niet meer verwarmt te worden door de centrale verwarmings unit. Doordat de wtw unit minder stroom gebruikt dan cv’s levert dit ook nog een besparing op. Wij hopen dat u goed geïnformeerd bent en dat u een hooikoorst vrije periode tegemoet gaat.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php