Keuzehulp: welke soorten buitenverlichting zijn er?

Bij de aanschaf van tuinverlichting dien je met verschillende zaken rekening te houden. Een lichtplan wordt daarom aangeraden. Door een duidelijk plan te maken weet je precies hoeveel lampen je nodig hebt, waar de tuin verlicht moet worden en welke soorten armaturen je nodig hebt. Elke lamp of armatuur verschil in lichtintensiteit en bereik. In dit artikel vertellen we jou meer over welke soorten buitenverlichting er zijn en hoe je zelf een lichtplan opstelt.

Functionele verlichting

De naam zegt het al. Deze verlichting heeft een functie, zoals het verlichten van het wandelpad. Een goed voorbeeld hiervan zijn paaltjes die het wandelpad verlichten. Hiermee toon je ruwweg aan waar het pad ligt, zodat jijzelf en bezoekers zich wegwijs kunnen maken in het donker. Ook kun je kiezen voor geïntegreerd licht, welke in tegels of het grind verwerkt zijn. Dit kan er stijlvol uit zien. Een andere optie is wandverlichting wanneer je bijvoorbeeld de schutting of een muur wilt verlichten. Functionele verlichting zal altijd prioriteit moeten hebben, aangezien het de veiligheid en de leefbaarheid van de woning verbetert. Ook zorgt het ervoor dat inbrekers jouw huis mijden. Dit doe je door bijvoorbeeld een lamp bij de voor- en achterdeur te plaatsen. 

Sfeervolle verlichting

Zoals de naam het al zegt is sfeervolle verlichting vooral bedoeld voor een stijlvolle tuin. Denk bijvoorbeeld aan spots om een boom of een ander voorwerp van onder te verlichten. Ook kun je kiezen voor koetslampen. Dit is een ouderwetse lamp die bestaat uit vier tot zes ruitjes, zowel verkrijgbaar in hangende als staande modellen. Sfeervolle tuinverlichting vind je hier. 

Gloei, spaar, halogeen of ledlampen

Bij het lichtplan houd je rekening met het energieverbruik van alle lampen samen. Bij een gloeilamp wordt 5 tot 10 procent van de energie omgezet in licht en de rest in warmte. Deze lamp wordt daarom als energie onzuinig beschouwd. Kies je voor een spaarlamp dan wordt 35% van de energie omgezet in licht. Het nadeel van spaarlampen is dat het langer de tijd kost om op volledige lichtsterkte te komen. Daarbij heb je halogeenlampen die twintig procent zuiniger zijn dan gloeilampen. De beste optie voor degene die energie willen besparen zijn led-lampen. Deze lampen zetten ongeveer 50 procent van de energie om in verlichting. Ze zijn duur in aanschaf, maar het geld wordt snel weer terugverdiend.

 

Bij het maken van een lichtplan kijk je dus naar de functionele en sfeervolle verlichting en daarbij let je dus op het energieverbruik.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php