Dit moet je weten over een Perzisch Tapijt

Een Perzisch tapijt is één van het oudste tapijt soort onder de oosterse tapijten. Door de jaren heen is het Perzische tapijt altijd populair gebleven, als je kijkt naar de kwaliteit en de techniek die Perzen in de tapijten stoppen is dit ook te begrijpen. Hieronder volgt een opsomming van adviezen waarop gelet moet worden bij de aanschaf van een Perzisch tapijt:

Handgemaakt of niet?

Als u twijfelt om een Perzisch tapijt aan te schaffen is het belangrijk dat het handgemaakt is. Machinaal gemaakte tapijten vallen kort in hun orginaliteit, durabiliteit, charisme en investering. Het maken van een handgemaakt tapijt wel maanden of soms jaren kosten, met de machine kost dit maar enkele minuten. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de tapijten van de machine goedkoper, maar het is zeker de moeite waard om te investeren in een handgemaakt tapijt. Oosterse tapijten zullen waardevoller worden naarmate ze ouder worden.

Hoe herkent u een handgemaakt tapijt?

Een handgemaakt tapijt kun je zeer gemakkelijk herkennen. Als je naar de onderkant van het tapijt kijkt en je kun het patroon van het tapijt aan de onderkant zien, dan weet je zeker dat het om een handgemaakt Perzisch tapijt gaat. Ziet u geen patroon dan weet u zeker dat het tapijt in de fabriek is gemaakt.

De kwaliteit van het tapijt is te achterhalen door deze vuistregel: Hoe beter het patroon van het tapijt zichtbaar is aan de onderkant, des te hoger de kwaliteit van het Perzische tapijt is.

Materialen van Perzische tapijten

Oosterse tapijten zijn over het algemeen gemaakt van de vijf basismaterialen: wol, katoen, zijde en jute.

Wollen Perzische tapijt

Bent u van plan om een wollen Perzisch tapijt aan te schaffen dan is het verstandig om de kwaliteit van de wol te controleren. Dit kun je controleren door aan de randen van het tapijt te voelen, het moet niet droog of stijf aanvoelen. Verder moet het Perzische tapijt zwaar van gewicht zijn.

Zijden Perzische tapijt

Een zijde tapijt is natuurlijk van veel lichter materiaal dan wol en hoeft dus niet zwaar van gewicht te zijn. Zijde voelt kouder aan en heeft een zeer distinctieve glans. Het is belangrijk om het tapijt van zoveel mogelijk hoeken te inspecteren om te kijken of de kwaliteit goed is.

Katoenen Perzische tapijt

Katoen heeft vele voordelen ten opzichte van wollen en zijden tapijten. Het is sterk en verliest zijn vorm lastig. Het is ook mogelijk om fijner te weven met katoen waardoor er complexere patronen kunnen worden gecreëerd.

Benieuwd naar Perzische tapijten? Klik dan hier

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php