Maak je constructies stabiel met een blokhutprofiel!

Ga je je woning aanpassen of helemaal zelf een stal, schuur, schutting of tuinhuis bouwen? Dan hebben wij een aantal handige tips voor je! Allereerst een definitie, mocht het woord ‘blokhutprofiel’ je niets zeggen. ‘t Is heel belangrijk dat je dat begrijp, daar het de basis is die heel je constructie ondersteunt. Kies je onderdelen, verzamel je gereedschap, teken je plan uit en ga aan de slag.

 

Oké. Maar wat is een blokhutprofiel dan precies?

Ondanks de vraag kunnen we er vrij zeker van zijn dat je het al vaker hebt gezien. Het is een profiel bestaande uit opeengestapelde planken die een messnig – het uitstekende gedeelte – aan de bovenkant hebben en een gleuf aan de onderzijde. Dit maakt het aan elkaar bevestigen van de planken ontzettend eenvoudig.

 

Waar gebruik je het voor?

We zouden je een hele waslijst kunnen geven maar we houden het bij een paar simpele voorbeelden. Je ziet het terug in onder andere tuinkasten, vogelhuisjes en uiteraard ook tuinhuizen. Voor het maken van een blokhutprofiel dien je eerst je planken op maat te zagen en vervolgens in elkaar te klikken. Ga echter niet onbezonnen aan de slag maar maak eerst een gedetailleerd plan.

 

Wat kan ik hiervoor het beste gebruiken?

Kies een houtsoort uit met een hoge houdbaarheidsdatum. Oftewel, kies een type dat niet snel negatief beïnvloedt wordt door de weersomstandigheden. Dit ligt grotendeels aan je onderhoud ervan; we willen immers geen risico nemen. Breng daarom na het stapelen van de planken een laag lak aan op het hout om zolang mogelijk van je wand(en) te kunnen profiteren!

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php